Ученици

Българи се класираха на световните финали в състезание на NASA

Отбор от България се класира за световните финали на състезанието, организирано от Агенцията за космически изследвания и подкрепено от американското правителство NASA Space Apps Challenge, пише news.bg.

Съревнованието провокира младите хора от цял свят да помислят върху 50 належащи проблема, върху които работи и NASA. Те са свързани с изследването на Космоса, както и касаещи подобряването живота на Земята.

В последното издание участие са взели повече от 9000 участника от цял свят. Класираният български проект ще влезе в битка с още 140 проекта от 80 държави, като за определяне на победителя в надпреварата своя глас ще могат да дадат всички хора по света.

Българският проект обучава хората как правилно да отглеждат кокошки и да се грижат за тях и им дава възможност за управление на мини фермата, която са си направили.

„Той генерира задачи, които да изпълняват на база на количеството храна, която имат, законите в щата, в който се намират, прогнозата за времето и т.н.“,коментира пред изданието участникът в проекта Павел Колев.

Състезанието се води тип хакатон – събират се хора от цял свят и за 48 часа трябва да намерят решение на поставен проблем.

Гласуването започна на  3 май и ще продължи до 17, като на 22 май ще бъдат обявени победители. Всеки, който иска да подкрепи нашия проект, може да го направи на:

http://spaceappschallenge.org/project/chicksbook/