Мнения

България с трима на финала на Microsoft Office Specialist World Championship 2014

В края на месец юли тази година в Лос Анджелис, Калифорния се проведоха финалите на най-голямото ученическо състезание в областта на информационните технологии – Microsoft Office Specialist World Championship 2014.

Състезанието се провежда от 2001 година и в неговото тринадесето издание се включиха повече от четиристотин хиляди състезатели от общо 130 страни. До финалите му се класираха само 123 участника, като трима от тях са от България. Това са Ивелина Василева, Георги Бошев и Теодора Денева.

През изминалата учебна 2013 – 2014 година Сдружението на възпитаниците на Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ (FEBA Alumni ) организира и финансира онлайн обучения за учениците в повече от четиридесет училища от цялата страна посредством платформата за електронно обучение Microsoft IT Academy. Тази идея на FEBA Alumni стартира в началото на 2013 г. и печели финансиране от програмата Microsoft YouthSpark, чрез която софтуерният гигант Microsoft подкрепя младите хора да се справят с предизвикателствата на пазара на труда по целия свят.

Инициативата „Kариера в ИТ“ има за цел да намали голямата разлика в уменията и възможностите в областта на високите технологии, с които разполагат младежите от различните региони в България. С помощта на регионалните инспекторати по образованието и на управата на училищата в отдалечени от столицата региони екипът на програмата „Кариера в ИТ“ достига до учениците, които имат желание и потенциал да участват в нея.

На базата на резултатите, които те постигат, екипът на FEBA Alumni избира най-успешните сред тях и им дават безплатна възможност веднъж в годината да се явят на сертификационните изпити на Microsoft. Тези сертификационни изпити са и първият етап през който преминават участниците в Microsoft Office Specialist World Championship. За отлично представилите се ученици следват още няколко кръга в които те трябва да завоюват правото си за участие на световните финали. През 2014 година това успяха да направят Ивелина, Георги и Теодора.

Инициативата на FEBA Alumni – „Кариера в ИТ“ продължава и през учебната 2014-2015 година. Сдружението на възпитаниците на Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ ще продължи да оказва подкрепа на активните млади хора от цялата страна, като им предоставя учебни материали, организира тренинги за техните учителите, пробни изпити, проверка на подготовката и попълване на евентуални неясноти в знанията им. Също така ще бъдат финансирани сертификационните изпити на повече от 200 ученика, както и ще бъде оказана финансова и организационна подкрепа за участие във финалите на Microsoft Office Specialist World Championship 2015 за онези от тях които успеят да се класират за него.

Проектът „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“ е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2014 г. и част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.