Учители

България сред полуфиналистите!

На 7.11.2009 завърши световният форум Innovative Education Forum – Brazil 2009, организиран от Майкрософт, в рамките на програмата “Парньори в познанието”.
България участва в проекта „Пътевествие из България”, класиран от Европейския форум Учители – новатори”, Виена, 2009. Проектът представя работата на 40 учители от цялата страна. Координатори на проекта са доц. д-р Румяна Папанчева и д-р Красимира Димитрова от Факулстета по обществени науки към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Бургас.
 
На форума участваха над 400 човека – учители, представители на бизнеса, неправителствени организации и образователни институции от 63 държави. Състезаваха се 69 проекта – победители от форумите „Учители – новатори”, които се проевеждат за Европа, Африка, Азия, САЩ и Канада, Латинска Америка, Великобритания. Проектите се оценяваха от 36 съдии от цял свят. Член на съдийската група беше доц. д-р Румяна Папанчева.
 
Българският проект беше представен от д-р Красимира Димитрова. След първия тур на оценяване „Пътешествие из България” се класира на полуфиналите в категорията Innovation in Collaboration. В тази категория другите полуфиналисти бяха проекти от Австралия, Нова Зеландия, Китай, Хонг Конг, Мексико (два проекта) и Германия – общо 9 проекта.
 
При крайното класиране първо място зае австалийският проект „Connecting Hearts Heads and Hands”, второ – израелският „The Traveling Mascot”, а третото място си поделиха проектие на Мексико „Tolerant” и на Китай „Exploration of Ant Behavior”. Въпреки, че българският проект остана извън водещата тройка, това е огромен успех за екипа, като се има предвид, че на форума няма „слаб” проект. Отзивите за българския проект бяха само положителни. Много държави го посочиха като фаворит.
 
Повече информация за проекта и форума може да се намери на сайта на проекта www.itlearning-bg.net За форума в Бразилия е издадено DVD с работата на всичките участващи учители на английски и български език, както и каталог, представящ направеното досега по темата за проектно-ориентираното обучение в България от екипа през последните години. Тези материли ще бъдат раздавани на учители от цялата страна по време на тренингите, организирани и провеждани от екипа, за да станат достояние на по-широка учителска общност.  
Снимки от Форума можете да видите на този адрес:

Всички проекти, участващи в Световните финали, можете да видите на сайта на Глобалната мрежа на учителите – новатори: