Ученици

България си спомни за трагедията от “Индиго“

Днес се навършват десет години от трагедията пред дискотека „Индиго“. На тази дата седем деца бяха стъпкани и задушени от събралата се за концерт тълпа от ученици. 12 бяха ранените в невъобразимото меле, до което се стигна заради куп нарушения в организацията на събитието.

Десетки се събраха днес, за да почетат паметта на децата. Родители, близки и съпричастни към трагедията положиха цветя пред паметника, издигнат на лобното място на Кристина, Елена, Димитър, Любомира, Виктория, Цветелина и Мадлен. Поклонението беше организирано от асоциация „Родители“.

Седем години след инцидента делото беше прекратено от Върховния касационен съд. Нито един от отговорните за инцидента не влезе в затвора. Охранителите Анри Силаги и Георги Василев бяха наказани с 800 лева глоба. Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи 3 месечна условна присъда и глоба в размер на 1500 лева, а управителят на заведението Ангел Николов беше наказан да плати 3000 лева.

„Майки, пазете децата си, защото никой вместо вас няма да ги пази“, обърна се една от почернените за цял живот – майката на Любомира. Тя е категорична, че за последните десет години, гражданското съзнание в българите така и не се е променило.