Мнения

България подписа споразумения за фондове “Стипендии“ и “Изследвания“

Още две споразумения по тематичните фондове на Българо-швейцарската програма за сътрудничество бяха подписани вчера, информира Пресцентърът на министерството на образованието.

Те са за фондовете „Стипендии“ и „Изследвания“. От българска страна документите бяха подписани от министъра по управление на средствата от Европейския съюз и ръководител на Националното координационно звено Томислав Дончев и от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

От швейцарска страна подпис под тях сложи посланикът на Конфедерация Швейцария в България г-жа Регина Ешер.

С двете споразумения Швейцария предоставя на България средства в размер на 6 милиона швейцарски франка.

Тематичен фонд „Стипендии“ дава възможност на български студенти и изследователи от институции на висшето образование чрез получаване на стипендии да станат част от Програмата за научен обмен между Швейцария и новите държави-членки на ЕС.

Програмата има за цел засилване на научния капацитет на изследователи от новите членки и подпомагане на устойчиви изследователски партньорства между тях и Швейцария. Тематичен фонд „Изследвания“ подпомага съвместни българо-швейцарски изследвания, като дейностите са под формата на съвместни проекти. Изпълнението на дейностите се очаква да стартира до края на месец септември 2011 г.

Финансовата помощ, която Република България получава по цялата Българо-Швейцарска програма до 2019 г. е на стойност 76 млн. швейцарски франка. Програмата развива политическите и икономическите отношения между двете страни, създава нови бизнес отношения и партньорства, подкрепяйки създаването и развитието на екологична и бизнес инфраструктура, социално осигуряване, обмяна на опит и институционален капацитет.