Мнения

България отбеляза 134 г. от Шипченската епопея

Хиляди се събраха днес на връх Шипка, за да почетат паметта на загиналите преди 134 години опълченци по време на епичните боеве за защитата му, предаде „Дарик“.

Тържествата на заветната височина бяха уважени от министъра на образованието Сергей Игнатов, от председателя на НС Цецка Цачева, от много политици, областни управители, кметове и други обществени фигури.

Събитието започна със заупокойна молитва, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. След това на трибуната застанаха кметът на Габрово Николай Сираков, Цецка Цачева и др.

„Благодаря на всички, че сте тук. Това дава ясен отговор на опасенията, че българите страдаме от липса на памет“, отбеляза градоначалникът на Габрово.

„С присъствието си на връх Шипка в този ден даваме своя урок по родолюбие. Много е приятно да виждаш тук толкова много българи, довели и своите деца. Събития като това ни дават увереност за бъдещето“, подчерта председателят на Народното събрание.

Паметникът на върха бе украсен с венци и цветя, а след официалната част представители на Националното дружество „Традиция“ представиха възстановка на боевете.

Двудневните чествания на 134 години от битката на Шипка бяха отбелязани с изложба „134 години Шипченска епопея“, празничен концерт спектакъл на Гвардейски представителен духов оркестър на централния площад в Габрово, Тържествена проверка и Поход „Соколски манастир – връх Шипка“.

снимка: Дарик

Още по темата