Мнения

„България не ме обича, а аз съм е*ати пича”

Цяло лято скандалът с уволнената учителка в Софийска математическа гимназия вълнува медиите и пряко засегнатите учители, родители и ученици. Обичаният преподавател с дългогодишен стаж Петя Тодорова бе обидно премахната от позицията си в гимназията с оправданието, че на състезанието „Европейско кенгуру” не е допуснала нейни ученици от СМГ да участват и така е „уронила престижа” на училището.

Последните думи са на ключовата фигура в цялата драма – директорът Антони Стоянов. Мнозина пъти от teacher.bg сме призовавали за мандатност на директорите и сме изреждали основателни причини тя да се въведе. В случая, този въпрос се поставя с болезнена острота, защото Стоянов очевидно не вижда причина да си подаде оставката. Веднъж седнал на шефското място, отърване няма!

Нито РУО, нито МОН, нито ежедневните протести на родители, ученици и учители могат да го убедят, че той не е прав! Или се барикадира в училището, или е в отпуска, или дава интервюта, в които още повече потвърждава създадената за него негативна представа. Може и да е направил много за училището и неговия престиж, но в същото време от МОН твърдят, че при проверките са открити и множество нарушения. Освен това, да се опиташ да „замажеш положението”, като предложиш граждански договор на Петя Тодорова, а не да я върнеш на трудов договор на работа – това пък беше поредната стъпка накриво.

Изобщо, един достоен човек не би се държал по подобен начин. Господин Стоянов очевидно действа на принципа от песента на Ъпсурт – „България не ме обича, а аз съм е*ати пича”. Всичко си ми е наред, всички други са сбъркани, цялото общество е срещу мен, има натиск от институциите – това повтаря като мантра един директор, опиянил се от поста си.

Сагата търпи развитие, след като се разбра, че заповедта за уволнение на г-жа Тодорова е отменена. Но докога ще продължават протестите на учители, родители и ученици? Докога самозабравили се директори ще се изживяват като непобедими? Докога МОН ще отлага така нужната на всички реформа? Пред прага на новата учебна година гнойните рани, възпалени от липсващата оставка на един директор, зеят с още по-голяма сила…

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg