Мнения

България и Китай задълбочават сътрудничеството в науката и технологиите

България и Китай ще задълбочат в следващите години сътрудничеството и обмена на опит в областта на науката и технологиите. Около това се обединиха на среща заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов и китайският заместник-министър на науката и технологиите Ли Мън.

Двамата обсъдиха резултатите от приключилата наскоро сесия на Българо-китайската комисия за научно и технологично сътрудничество, на която беше преподписано споразумение за партньорство за следващите две години и очертани конкретни стъпки и проекти.

Заинтересовани сме да развиваме общата ни работа с по-големи темпове, коментира проф. Димов. Необходимо е да създадем както възможност за краткосрочни проекти, така и за дългосрочно сътрудничество, общи платформи и лаборатории, посочи Ли Мън.

Председателят на Изпълнителния съвет на Фонд научни изследвания (ФНИ) проф. Георги Вайсилов обяви, че миналата седмица фондът е взел решение да сключи 16-те договора по двустранен обмен на учени, които да получат финансиране още през декември. Всеки  проект е за период от 2 години и е на стойност 14 хил. евро. Той каза още, че ФНИ би приел с удоволствие китайски учени в оценителните комисии на фонда.

Според зам.-министър Ли Мън една от областите, към които Китай има интерес в България е развитието на науката и технологиите в селското стопанство. Проф. Димов посочи, че българските учени активно участват в китайски проекти, свързани с големите данни, суперкомпютрите, квантовата механика и климатичните промени.

В началото на следващата година ще бъде създадена работна група между двете министерства за уточняване на конкретни параметри по двустранни проекти.

Източник: МОН