Мнения

България изказа признателността си към народните будители

Денят на на народните будители беше отбелязан подобаващо навсякъде в страната. Почетено беше делото на всички дали своя дан за образованието, културата и просветата в България. Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов почете 100 годишния юбилей на СОУ „Васил Левски“ в село Коларово, където откри и паметник на Васил Левски. Освен това той поднесе цветя пред плочата в памет на народните будители в селото.

Трявна

„Народ, който има славно минало, има право и на прекрасно бъдеще“, с тези думи председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към присъстващите на тържественото отбелязване на Деня на народните будители в Трявна. В града съчетаха празника и с честването на 160 годишнината от рождението на Ангел Кънчев, започнал земния си път именно тук.

Тя подчерта, че възрожденският град е съхранил традициите на будителите и успява да се развива като истински съвременен български град.

В националното честване в Трявна наред с председателя на Народното събрание участваха още вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, народни представители, управителят на Габровска област Мариян Костадинов, кметове на общини от региона.

Цачева удостои с почетни плакети деветима тревненци, които имат принос за развитието на образованието, културата и духовността във възрожденския град. Сред тях са общественици, журналисти, учители и ученици.

Видин

С празнично шествие по улиците на Видин отбелязаха деня във Видин. Там откриха и паметна плоча на Пимен Зографски и на Софроний Врачански. В крайдунавския град бяха наградени и 50 самодейци, участвали в Десетя национален събор на народното творчество „Копривщица 2010“. Не бяха забравени и лауреатите от конкурса за есе „Възрожденският идеал и личната борба на будителите за национална кауза“, които също получиха почетни отличия.

Плевен

Дългогодишната преподавателка по български език и литература Румяна Методиева в държавната финансово – стопанска гимназия „Интелект“ в Плевен бе отличена с националната награда на фондация „Христо Ботйов“, която се присъжда от 13 година на учители с особен принос в развитието на образованието и културата в средните училища. Тя получи престижното отличие навръх деня на народните будители, от председателя на фондацията, Боян Ботйов.

Велико Търново

Статопрестолният град също отбеляза светлият празник. В програмата по честването участие взе световноизвестният цигулар Минчо Минчев. В града се организираха разговори за родолюбието, среща под надслов „Заедно да съхваним историческата памет“, турнир по математика за ученици и др. Тържествата приключиха със светлинно шоу „Царевград Търново – звук и светлина“.

Пловдив

По повод празника в Пловдив кметът Славчо Атанасов награди шестима директори на училища и детски градини за неоценимия им принос в съхванението за българската духовнист. Отличен беше и победителят в международната олимпиада по астрономия, ученикът от Математическата гимназия Константин Грудев, както и неговият учител Димитър Димитров.