Училища

България е в световния топ 10 по тормоз в училище

Изследване на Световната здравна организация сред 43 страни поставя България сред първите 10 с най-висок процент на тормоз в училище.
Това посочи Красимира Чобанова, началник сектор „Детска престъпност” в Министерството на вътрешните работи по време на конференция по темата, съобщи bTV.

„Това се потвърждава и от онлайн изследване на УНИЦЕФ и Държавна агенция „Закрила на детето” през 2015 г. сред 6000 деца, от което става ясно, че вербалното насилие и физическата саморазправа е сред основните проблеми в училище. Според друго изследване на Института по криминалистика и криминология на МВР, около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище”, каза Чобанова.

Полицията е провела над 7000 лекции в над 1500 училища през миналата година, а в 201 районни управления има структури, които се грижат за децата извън училищно време.

„На първо място причините и проблемите са социално-икономически и са свързани с трудностите на семействата от гледна точка на работа, финанси и конфликти в дома. Много деца са жертви на различни конфликти, свидетели са на насилието навсякъде. Темата за агресията не е само в училище и това показва всяка новинарска емисия. В 30-40% от информационния поток говорим за насилие – бити лекари, бити учители, войната по пътищата. Въртейки се в този порочен кръг, ние мащабираме проблемите и караме децата да следват погрешни модели”, посочи  зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

По думите й през миналата година случаите на агресия сред подрастващите са с 396 повече, отколкото през 2015 г. Тя каза още, че от над 4300 училища в страната, само в 964 работят психолози или педагогически съветници. Най-остра е липсата на специалисти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца. В тази връзка просветното министерство ще увеличи броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата през следващата година.

Същевременно от Областната дирекция на МВР в Разград съобщиха, че 14-годишно момиче е пострадало при сбиване със своя съученичка в училище в Кубрат. Пререканието между 14-годишната Н. Д. и 15-годишната К. М. възникнало около 11 часа вчера в класната стая на 9Б клас. След боя по-малкото момиче е откарано в Спешния център на Кубратската болница с повърхностни наранявания по главата.

За случая са уведомени дежурният прокурор и Отделът за закрила на детето. В Районно управление – Кубрат е започната проверка по случая.

Източник: dnes.dir.bg