Ученици

Българите с възможности избират чужбина за децата си

Българи с повече финансови възможности заделят средно около 60 000 лв, за да изпратят децата си да учат в пансионни училища зад граница, като така се надяват да ги предпазят от лошите навици, към които могат да привикнат в родните частни учебни заведения.

Това разясни за „Монитор“ собственичката на фирмата посредни за обучение и следване в чужбина „Интеграл“ Ирина Христова.

Редът и дисциплината са от особена важност за амбициозните родители, които са категорични, че само консервативни порядки могат да накарат неблагоприятните влияния да заобиколят наследниците им.

Христова посочи как обучението в пансиони включва развитието на хобитата и талантите на децата и затегнат контрол от страна на учителите. Така децата изпъкват сред съучениците си със своите способности и качества, за разлика от нашите частни училища, в които те масово парадират със скъпи вещи и финансов статус.

Не са редки и случаите, в които презадоволените материално ученици посягат към алкохол и наркотици във времето извън клас. В условията, осигурени навън, тези опасности за тях са сведени до минимум.

Възможностите за попиване от средношколската академична среда са много. От летни езикови вананции, до изпращане за целия период на обучение. Някои избират да са навън в последните години зад ученическия чин, защото и тогава възможностите за продължаване на обучението в престижен университет са огромни.

В зависимост от страната и учебното заведение разходите за родителите започват от 50 000 и завършват до над 100 000 лв. В сумата влизат обучението и пълният престой на детето. Джобните пари са отделно.