Мнения

Българин вдигна „Оскар“ за „Научни и инженерни технологии“!

Честито на Владо, на всички в „Chaosgroup“ и на всички, които ни помогнаха през годините…. Беше фантастично пътуване и да… има още. Това написа във фейсбук-профила си Петър Митев, съдружникът на Владимир Койлазов, българинът, който спечели наградата „Оскар“ за цялостен принос, в категорията „Научни и инженерни технологии“ за „оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray“, която е използвана в продукции като „Игра на тронове“ (Game of Thrones), „Доктор Стрейндж“ (Doctor Strange), „Дедпул“ (Deadpool) и много други.

Припомняме, че носителят на наградата – Владимир Койлазов е възпитаник на русенската английска гимназия. Той произхожда от семейство на учители. Негови преподаватели в средното училище споделиха още при новината, че той е номиниран за отличието, че техният някогашен ученик винаги е давал признаци за талантлив млад човек, който един ден със сигурност ще постигне много. Е, този  ден дойде за Владимир и той се превърна във водеща новина за повечето медии не само у нас, а и по света.

България е горда, защото най-сетне не ни сравняват само и единствено с ромите-джебчии из Европа, гастарбайтерите в Испания и сезонните „портокалоберачи” в Гърция, а даваме пример, при това, добър пример! Чувстваме се горди и сега с „Оскар”-а, чувствахме се горди и преди няколко месеца с „Пулицър”-а за Стоян Ненов, за фотография.

Петър Митев сподели още преди време, че един филм, в който има V-Ray-технология може да е напълно нереален, тоест, да е виртуален, несъществуващ, измислен, фиктивен, имагинерен…! Именно за тези си „чудеса“ българинът беше отличен с високата награда.

Трудно се печелят такива награди, навярно това е тясната пътека и към Нобеловата награда, за която в профила за мир и за пореден път е номинирана и Православната ни Църква…!?

А на Владимир Койлазов, да му е честит „Оскар”-ът и благодарим, от името на цяла България и диаспората по широкия свят, такива като него ни карат да не крием паспортите си дълбоко в куфарите, когато сме в чужбина….!!!

Компанията, в която работи Владимир Койлазов е световен лидер в компютърната графика. Те създават технологии, които помагат на артистите и дизайнерите да създадат анимации и виртуални реалности за дизайн, телевизия, и филми на бъдещето. Компанията е базирана в София и има клонове в Балтимор, Лос Анжелис, Сеул, и Токио.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg