Мнения

Българинът, който спечели „Оскар“ ще получи наградата си в събота

Възпитаникът на русенската английска гимназия, който спечели „Оскар“ вече замина за САЩ. Той ще мине по червения килим в събота, когато се очаква да получи своята награда. Владимир Койлазов е един от носителите на тазгодишните призове (общо 18) за постижения в областта на кинонауката и технологиите. Тези награди са изключително уважавани в киноиндустрията.

От училището на Владимир, профилираната английска гимназия „Гео Милев“ в град Русе, обещаха да дадат заслужена гласност на събитието и да информират учениците на елитното учебно заведение, че носителят на „Оскар“ в областта на кинонауката и технологиите Владимир Койлазов е техен съученик.

Учители на известния ни сънародник неотдавна споделиха пред медии своите впечатления от него, когато е бил ученик и изказаха задоволството си от това, че е постигнал толкова много в своята професионална дейност и продукта, който е създал – V-Ray – метод за 3D визуализация. Той е кръстен на създателя си -първата буква от името му на латиница „V” и думата на английски – за „лъчи”, или „лъчите на Владимир”, разказа неотдавна пред teacher.bg бащата на Владимир – Никола Койлазов.

Компанията, в която Койлазов е съдружник има клон в L.A.в САЩ, така че той и неговият колега Петър Митев ще използват престоя си в Америка и за да осъществят някои служебни задължения.

В края на месец февруари се очаква Владимир Койлазов да бъде почетен и от кметската управа в родния му град Русе, където кметът Пламен Стоилов се ангажира, и по инициатива на редакцията на сайта teacher.bg, да отбележи събитието и наградата „Оскар“ за своя вече световно известен съгражданин.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg