Ученици

Бъдещите студенти: По-малко икономисти, повече инженери

По-малко икономисти и повече инженери трябва да приемат университетите, смята просветният министър Красимир Вълчев. На дискусия, посветена на кадрите, които подготвя висшето образование, той обяви, че е необходимо да се намали приемът и финансирането по част от професионалните направления във ВУЗ-овете. Това са предимно специалностите, създадени през последните 25 години.

„Става дума най-вече за професионални направления Икономика, Администрация и управление, както и Туризъм. За повечето позиции там е необходимо средно образование“, каза просветният министър, цитиран от „Дарик“. Той обясни, че се планира да се стимулира приемът в инженерните професионални направления, както и в аграрните и педагогическите, тъй като там има най-голям недостиг на кадри.

На форума, организиран от КНСБ, синдикатите акцентираха на проблемите, свързани със заплащането на преподавателите в университетите. Има сериозна разлика в средните заплати – например 2060 лв. е средното възнаграждение в Икономическия университет във Варна, а 860 лв. е за Минно-геоложкият университет в София.

Според КНСБ най-онеправдани са младите асистенти, които средно получават 600-700 лв. месечно. Синдикатите настояват за увеличение с поне 20%.

Източник: dnes.bg