Ученици

Бъдещите седмокласници ще учат с две седмици повече?

Mинистерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година.

Графикът е качен на сайта на министерството www.mon.bg

Според предложения график, Държавните зрелостни изпити остават на същите дати. На 21 май ще бъде матурата по български език и литература от майската сесия, а на 23 май по предмет по избор. Държавните зрелостни изпити по желание да се проведат в периода 28 май – 31 май 2019 г., предвижда проектът. За поправителната сесията август – септември 2019 г. е заложено изпитът по български език и литература да е на 28 август 2019 г., а вторият задължителен – на 29 август. Изпитите по желание ще се провеждат в периода 30 август – 04 септември 2019 г.

За първа година седмокласниците ще учат 36 учебни седмици и за учебните занятия ще приключат на 28 юни. Проектът предвижда датите на националните външни оценявания (НВО) за тях да са по различно време от тези за матурите. Така изпитът за седмокласниците по български език да ще е на 17 юни 2019 г., а по математика на 19 юни 2019 г.

Подаването на документите за участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли 2019 г. Резултатите от първото класиране на учениците трябва бъдат обявени до 11 юли 2019 г., от второто класиране до 18 юли, а обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.

Така се зароди недоволство сред родители на бъдещи седмокласници – те недоумяват защо учебната година за децата е удължена с още две седмици. В отворено писмо до образователното министерство родителите посочват три основни проблема.

Първият – ако досега седмокласниците са учили до 15 юни, то новият випуск ще е до 30 юни т.е. с две седмици по-къса лятна ваканция.

Другият проблем – националното външно оценяване е изтеглено месец по-късно. Ако досега изпитите бяха през май, сега те ще са в средата на юни т.е. в края на учебната година.

И третия спорен момент – обемът на изпитния материал.

Синът на Стела Николова ще е в VII клас. Смята, че промените са неоснователни и дори пише отворено писмо до министерството. Пита как децата ще учат в жегата и ще се проточи ли кандидатстването след седми клас. „В момента седмокласниците, които положиха матури през май, очакват трето класиране и все още не знаят къде ще бъдат записани на училище. Кога нашите деца ще очакват трето класиране, ако матурите са на 17 и 19 юни?”, пита тя.

Изместването на изпитите за юни означава и един месец повече стрес за децата, твърдят родителите.

В 22 училище в столицата например, ще учат 120 седмокласници. Тук обаче учениците никога не са се оплаквали от жега, защото във всяка класна стая има щори и децата могат да отварят прозорците.

Според преподаватели притесненията са излишни. От образователното министерство пък успокоиха, че изпитният материал няма да е тройно по-голям.

И още от доводите на министерството – изместването на изпитите дава време на децата да преговороят материала.

Източник: btvnovinite.bg