Мнения

Бъдещето на образованието е в Бразилия и Китай

САЩ и Великобритания са безспорните лидери по отношение на получаване на качествено висше образование в световен план. Техни университети рядко допускат „чужди елементи“ да се вклинят в челата на световните класации.

Кои обаче са тези страни, за чието образование ще се говори в следващите няколко години. Всекидневникът „Труд“ хвърля светлина върху две от най-големите страни в света – Бразилия и Китай.

Бразилия – Новата Мека на образованието
Това е прогнозата на експертите. В момента едва три от ВУЗ-овете в Бразилия са в топ 500 в QS World University. Университетът в Сау Паулу е на 253-та позиция, този в Кампинас е 292-ти, а в Рио – 381-ви.

Там се учи по четири години. Изключение правят специалностите архитектура, инженерство, медицина и право, за които се учи с година повече.

Висшите учебни заведения в страната на кафето имат над 2000 програми за обучение, достъпни за чуждестранни студенти. Вече са направени и първи стъпки за сътрудничество с родни университети. Висшето училише в Сау Паулу е в кооперация с Великотърновския университет. Това значи и засилен интерес от страна на България към обучение в латиноамериканската държава.

Китай – качество на добра цена
Повече от 250 000 чуждестранни студенти в момента се обучават в най-многолюдната страна в света. Втората по сила икономика в света отделя 4% от БВП за образование. Целите са поставени отдавна и са ясно дефинирани – изравняване с титаните Харвард, Кеймбридж, Оксфорд или Йейл.

Да знаеш мандарин не е ключов момент в случая, тъй като програмите на английски език са достатъчно много. И все пак всеки би могъл да научи китайски, ако се възползва от някой от многобройните курсове, които се предлагат. От 3 000 до 5 000 йероглифа са отлично постижение за всеки иностранец.

Кандидатстването е лесно, а информацията е достатъчно, за да успее всеки да се ориентира в обстановката (виж www.cucas.edu.cn). Цената на пребиваването в Китай е по джоба на всеки студент. На ден са нужни средно около $ 10.