Мнения

Бургас приема Световното първенство по математика

Бургас ще бъде домакин на престижното Международно състезание по математика IMC през 2013 година, информира „24 часа“ и добавя, че високата чест се дължи до голяма степен на постижението на Константин Гаров от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, който беше обявен за най-добър математик на завършилото световно първенство в Тайпе преди няколко дни.

Големият форум стъпва за първи път на Европейска територия. До момента домакини са били още Филипините, Тайланд, Китай, Корея, Индонезия.

„Горди сме, че Бургас е единственият за сега град в Европа, избран за домакин на следващото състезание. Сигурен съм, че ще успеем да отговорим на изключително високите изисквания за състезание от такъв ранг. За нас ще бъде удоволствие и чест да покажем красотата на града ни. Очакваме ви в Бургас през 2013 г.!“, пише в писмо до организаторите кметът на Бургас Димитър Николов.

В рамките на четири години от 2007 до 2011 г. младите таланти в морския град са спечелили 1 златен, 18 сребърни и 20 бронзови медала от участия на Международни състезания по математика.

Международната олимпиада (IMO) е обявена за Световно първенство в сферата на математиката. Веднага след нея се нареждат нейни аналози за по-малки ученици – PMWC, IMC – International Mathematics Competition (EMIC + WYMIC) и AITMO. Те са създадени с идеята да се запълни липсата на световна олимпиада по математика за по-малките по подобие на Международната олимпиада (IMO), в която възрастовото ограничение е 20 години с изискването състезателите да са също ученици.

Колкото до IMC – International Mathematics Competition включва ЕМIС (Elementary Mathematics Intercity Competition), това е прогимназиално състезание по математика, и WYMIC или IWYMIC е абревиатурата на Word Youth Mathematics Intercity Competition („Световно младежко състезание по математика между градове“).

Понякога състезанието се нарича IWYMIC, т.е. в наименованието му се добавя думата „Invitational“, което в превод означава „по покана“. IMC (EMIC + WYMIC) е основано през 1999 г, четем още на страниците на всекидневника.

В IMC участват всички водещи страни в сферата с изключение на Япония. Възрастовите групи са до 13,5 и до 16,5 год. Традиционно силни са азиатските държави, следвани от Русия и САЩ. Любопитен факт е, че американските състезатели почти винаги са от азиатски произход.

Отборите се съставят от четирима ученици и двама ръководители, а състезанието е индивидуално и отборно. Индивидуалното състезание се състои от 15 задачи, всяка от които се оценява с 10 точки, а отборното – от 10 задачи, които се разпределят и решават от четиримата участници в даден отбор и се оценяват с по 40 точки.