Ученици

Бургаски таланти ще участват в световна математическа олимпиада в Русия

Организаторите на олимпиадата са от Русия. По-различното и особеното при нея е, че тя се провежда в 3 етапа – дистанционен, регионален и финален. Всичките етапи се провеждат в самата гимназия онлайн, след което писмените работи се изпращат на организаторите. Нашите ученици, включили се за участие в олимпиадата ще изпратят своите разработки до края на този месец.
 
В Олимпиадата през 2009/2010 уч. година могат да участват всички желаещи ученици от 8 клас на учебните заведения с общо средно и непълно общо средно образование в Русия, а така също и ученици от чужди страни, в които има Национални оргкомитети на Олимпиадата: осмокласници при 11 – годишен срок на обучение и деветокласници при 12 – годишен срок на обучение.
 
В регионалния етап на олимпиадата взеха участие над 600 учащи от 6ти до 8ми клас от 38 региона на Русия, както и от България, Казахстан, Литва и Украина. Заключителната фаза ще се проведе в Русия от 23 до 27 март.
 
Миналата година възпитаници на бургаската математическа гимназия завоюваха престижните 1, 2 и 3 награда в международната проява носеща името на прочутия швейцарски математик. 13 ученика на ПМГ-Бургас показаха отлични резултати и се класираха на първите места в надпреварата.
 
Заключителния етап на Олимпиадата на Ойлер се провежда със задачи, нивото на трудност на които съответства на нивото на трудност на задачите от Заключителния етап на Всерусийската олимпиада по математика за 8 клас.
 
Международно математическо състезание за ученици до 12 г. и до 15 г. ще се проведе през юли тази година и в Южна Корея. ПМГ „Акад. Н. Обрешков” кандидатства пред Съюза на математиците в България (СМБ) да бъде представител на Бургас в престижната олимпиада. Ръководителите на учебното заведение очакват решението на ръководството на СМБ. Преди броени дни възпитаниците на математическата гимназия в Бургас се класираха отборно на трето място на Националните зимни математически състезания за ученици от ІV до ХІІ клас, които се проведоха в Русе и Плевен. Тодор Марков – ученик от ІХ клас на морската математическа гимназия, спечели специалната награда на кмета на град Плевен-грамота, плакет и парична награда за най-добре представил се участник от всички състезатели от различните класове.
 
За втора учебна година ПМГ-Бургас печели проекти по националната програма на образователното министерство „С грижа за всеки ученик” – модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади”. По тях в момента се подготвят 4 групи по математика, в които са включени даровити деца от 6 до 12 клас. Допълнителни знания и развиване на способностите имат ученици в две групи по информатика (младша и старша възраст). Работи се също така и с подрастващи с интереси в сферите на географията, икономиката, биологията, физиката и философията. Ръководители на групите са най-изявените учители от гимназията.
 
 
 

Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg  и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/