Учители

Бургаските учители скачат на протест, ако Дамянова стане министър

Ако Милена Дамянова бъде избрана за министър на образованието – бургаските учители ще организират протест. Това бе записано в решенията на отчетно-изборната конференция на Синдиката на българските учители в община Бургас. Да припомним, че бившият зам.-министър на образованието и председател на Парламентарната комисия по образование Милена Дамянова (ГЕРБ) бе основен вносител на приетия и обнародван Закон за предучилищното и училищното образование. Слухове вече поставят в креслото на Меглена Кунева като нов образователен министър въпросната дама.

„Решението за протестни действия категорично сме го записали и сме го пратили в централата на синдиката“, потвърди Константин Янков. И допълни, че голяма част от изказванията на делегатите учители са били много остри, що се отнася до нормативната база и всичко, що се отнася до организацията на образованието. „Ние искаме да се променят правилата, по които в момента сме принудени да работим, в това число и тази наредба за приобщаващо образование и всички недомислия, които са тревожни. И колегите ги споделят. На конференцията присъстваха представители от всички организации от общината“, заключи той. На отчетно-изборната конференция са присъствали 100 делегати.

Друга от точките, приети на конференцията, е да бъде организирана среща с депутатите от Бургаски избирателен район с цел да се настоява за промени в закона за образованието и стандартите, свързани с него, както и народните избраници и те да бъдат запознати с учителските неволи и несъгласия. Останалите решения касаят като цяло синдикални искания като подобряване на доходите, подобряване на организационното състояние и т.н. „Колегите са настръхнали много, защото бумащината е повече, отколкото възпитателния процес. Това, наред с останалите недомислия в нормативната база, вреди на реалната работа на учителите“, заключи Янков.

Източник: faragency.bg