Училища

Бунт срещу ректора в Стопанската академия

Ректорът на Стопанската академия в Свищов, за когото в началото на годината се разбра, че не е професор, както се представя, а само доцент, изглежда ще успее да се окичи и легитимно със заветната титла.

Величко Адамов е „почетен професор“ от университета в Търговище (Румъния) и в качеството си на такъв беше подписал около 1600 дипломи, които през януари МОМН обяви за нередовни.

Сега Адамов ще защитава професорска титла на 15 май в… Стопанската академия.

За да стане професор, Адамов трябва да представи списък от публикации пред седемчленно жури. Трима от комисията обаче са местни учени, а останалите са от побратимени на академията университети от Украйна, Молдова и Румъния.

Това накара преподаватели от университета да се разбунтуват, пише „Труд“.

Според асистента по право в Академията Калин Костов, нарушенията в целия процес са много и кой от кой по-фрапиращи.

„Доц. Адамов е включил в списъка на научните си публикации трудът „Управление на капиталите във фирмата“, при който вече е установено плагиатство. Ректорът не е предоставил изброените научни материали в националната библиотека за публичен анализ. Членовете на журито не са провели заседание, което е задължително“, изброява Костов, цитиран от всекидневника.

„Изредените трудове не са преведени на английски или на езика на участниците в журито, така че те не знаят какво пише“, добави нови пикантерии около конкурса Костов.

Въстаналите преподаватели са сезирали за нарушенията на най-високо ниво.

Според Адамов обаче всичко е редовно и легитимно.

„С организирането и провеждането на защитата ми е ангажиран цял отдел. Учебниците ми са на разположение в академията. Журито е международно и авторитетно. Представил съм всички трудове и статии, които съм писал“, коментира той.

Още по темата