Училища

Бунт срещу матура

Ученици от 12-ти клас от Кърджали въстанаха срещу организационните промени при провеждането на тазгодишната матура по български език и литература, която е задължителна за всички завършващи, пише „Труд“. Причината за бунта е, че учениците са принудени да държат изпита в друга сграда, а не тази на елитното „П.Р. Славейков“.

Зрелостниците се притесняват от възможен психологически дискомфорт, ако пишат по въпросите от теста далеч от познатите си класни стаи. Те предупреждават от сега за слаби оценки от изпита.

Намираме тази приумица за крайно некоректна и като втори опит да бъде ощетен випуск 2012. След като преглътнахме направените тихомълком промени, усложняващи теста, сега ни се поднася нов удар“, се казва в писмо на учениците, адресирано до медиите.

Зрелостниците уточняват, че приемат мерките срещу преписване (камери, непознати квестори и т.н.), но не могат да се примирят с опитите за нарушаване на психологическия им комфорт.

Те са направили група във Фейсбук, която има над 1600 членове.

Исканията им обаче едва ли ще бъдат уважени. Тази година от МОМН решиха, че не трябва да повтарят миналия май, когато в рамките на месеца почти нямаше нормални учебни дни. Тази година организацията е доста по-стегната и датите на матурите са едни и същи както за зрелостниците, така и за седмокласниците.