Мнения

Бунтар с кауза

се срещна и разговаря с осем личности, чиято мисия е да променят и улеснят ежедневието ни чрез технологиите, като пренаписват границите на възможното. Защо точно 8? За да ви разкажем чрез тях историята на Windows 8.1.

Проектът е озаглавен „Windows 8.1 – лично твой“, а идеята носи посланието за човека като фактор за промяна, като подправка, която придава вкус и индивидуален стил на технологиите, които ползваме всеки ден.

Днешната история „Бунтар с кауза“ е на Борис Колев.

Срещаме се с Борис Колев на едно от игрищата на “Спортна София“ в Борисовата градината. Още с появата му става ясно, че е един от онези хора, които само с присъствието си са способни да заразят околните с позитивизъм. Води динамичен живот, пътува много и обича Виена, Брюксел, Будапеща и Маями. Инициатор е на хиляди проекти. Споделя, че в стремежа си да е по-близо до духовната си половина, е започнал отскоро и да медитира. Оптимист е, че обществото може да се промени към по-добро и мечтае един ден да се посвети само на социално значими каузи.

Ти си основател на стартъпа DigiМark. С какво се занимавате?
DigiМark е млада компания, в която правим мобилни приложения. Стартирахме в началото на 2013 и за десет месеца имаме над 40 реализирани приложения. Част от времето си инвестираме в създаване на интересни приложения за социално значими каузи.

Имаш ли си любим ап от тези, които си правил?
Да, казва се „Правата ми“ – джобен наръчник за гражданските ни права, представени по достъпен и разбираем за всички начин. То е може би най-сваляното приложение в България за момента – над 80 хиляди даунлоуда, като активните потребители на месец са над 30 хиляди. Това означава, че хората го ползват и консултират редовно, което е ужасно готино. Друго мое любимо приложение е „Дари кръв“ – когато в близост до кръводарител се появи някой, който има нужда от кръвопреливане, приложението веднага го известява. Системата има регистрирани почти 15 хиляди души, което за нас е голям успех, тъй като много трудно се навлиза в тази сфера в България.

Какво те вдъхновява в работата ти?
Целим да създаваме приложения, които са истински полезни на хората и ни вдъхновяват, докато ги правим. В екипа сме разделени на три отбора. Аз съм от екипа на Windows. При Windows системата е направена толкова готино, че програмирането на приложение за Windows Phone и Windows 8 става наведнъж, а не поотделно за всяка платформа. Предстои ни пускането на много голяма система за резервации и поръчки за вкъщи на всякакви продукти. Целта на новия ни проект е човек да може да си резервира час при зъболекаря, при козметика или където иска – отваря телефона, вижда графика на самия обект и си запазва час, без да е необходимо да се обажда и да пита. От другата страна, търговските обекти ще получават в реално време резервацията си на таблета или компютъра и ще имат възможност да следят непрекъснато оборота от клиенти – кой кога какво е правил, какво е поръчвал, кога е идвал. Става дума за цялостна бизнес система, която може да помогне на малките и средни бизнеси в България да се развиват. Пишем проекта повече от шест месеца, остават ни още няколко да го довършим.

Къде ще те открием най-често да се забавляваш?
Част съм от отбор, който участва във футболната лига на интернет форумите и няколко пъти в седмицата се събираме с приятели да ритаме. Играя тенис, когато има с кого. С приятелката ми обичаме да обикаляме по планини и всякакви забележителности в България, където има такива великолепни места, за които повечето хора не са чували. Понякога в събота се качваме в колата, без да имаме представа къде отиваме, и се връщаме директно за работа. Отскоро започнах да се катеря в зала, много съм начинаещ, но ми стана интересно. Зимата карам ски, когато мога.

Имаш ли си любимо място в чужбина?
Виена и Брюксел са ми много любими градове, а отскоро и Будапеща, където отидох за първи път това лято. В Белгия прекарах като малък няколко месеца в приемно семейство и затова съм особено свързан с тази държава. Имам много приятели там. Друго място, на коeто се чувствам като у дома си е Виена.  Най-уникално съм си изкарвал в Маями и Уест Палм Бийч (Флорида) заради плажовете, красотата и неспирните купони.

Какво никога не забравяш да сложиш в куфара си, когато пътуваш?
Телефонът, таблетът и кредитната карта. Още от малък научих, че можеш да си забравиш всичко, но не и парите. Винаги можеш да си купиш забравена дреха, например, но без кеш си за никъде.

Издържаш ли дълго време без интернет?
Не, при мен се стига до болестно състояние по някой път. Ако остана известно време без интернет, се изнервям – чувствам се все едно са ми отрязали китката. В последно време започнах да се занимавам с по-духовни неща, научих се да медитирам и се опитвам да прекарвам известно време без телефона. Оставям го в друга стая или излизам без него и признавам, че много добре ми действа.

Как започна да медитираш?
Занимавам се с медитация от година и половина. Преди време имаше един филм – „Тайната”, който много ми хареса и ме накара да се поинтересувам от тази тема. Започнах да посещавам курсове за личностно развитие и медитация. И така постепенно се запалих.

Новите технологии сближават или ни отдалечават едни от други?
Доколко ни отдалечават или сближават зависи от нас самите. Индивидуалните качества и цели определят дали технологиите влияят позитивно или негативно. На мен лично те ми помагат и в общуването. Лошо е, когато от много малки децата свикнат да правят само това. Забелязвам, че между училището и живота им онлайн съществува огромна пропаст. Забранява се на учениците да ползват мобилни телефони в часовете, което в едни други държави не се случва. Вместо да ги учат да взимат решения спрямо цялата налична информация, до която имат достъп чрез интернет, те ги учат да зубрят, което в 21 век не е печелившо.

Къде виждаш себе си след 10 години?
Една от идеите ми е след няколко години да не ми се налага да работя. Искам да стабилизирам проектите, които съм започнал, и да не влизам в офиса. Едно от приложенията за Windows, които планираме за следващата година, e за фондация “CSR България”. Tова е моя лична кауза, защото вярвам, че България може много лесно и бързо да бъде променена през компаниите. Човек прекарва огромна част от времето си на работа и ако ние през бизнесите успеем да променим навиците, морала и въобще ежедневието на хората, цялото общество ще дръпне много бързо. Искаме да направим компаниите възможно най-отговорни, а мениджърите да мотивираме да мислят повече за служителите, за планетата, за природата и обществото. Мечтая да пътувам, да се занимавам само с каузи и да подкрепям млади хора.

Интервюто е част от проекта „Windows 8.1 – лично твой“, който разказва личните истории на осем разработчици за Windows платформата.

По текста работи Димитър Пижев, снимките са дело на Николай Въжаров за INDEED blog.

Историите досега