Ученици

Бум на ученици за работа през лятото в Кюстендилско

Истински бум на постъпили заявления за работа от страна на ученици отчитат от Инспекцията по труда в Кюстендил. Само за седмица са издадени близо 20 разрешителни на момичета и момчета, които искат да работят през лятната ваканция.

„Заявленията от желаещи да започнат работа до началото на учебната година се увеличават всеки ден. До момента има сигурно над 50 издадени разрешителни. В повечето случаи преценяваме дали работата е подходяща за децата. Наскоро издадохме и два отказа на момчета, които искаха да работят като строители. Преценихме, че те ще извършват тежка физическа работа и то при високи температури“, обясниха инспектори.

Най-голям е броят на тийнейджърите, които са заявили желание да работят като бармани и сервитьори. „Предпочитам да работя през лятото, защото по този начин помагам на семейството си. Отделно от това успявам да спестя пари за учебници и тетрадки. Това е облекчение за семейството ми“, обяснява 17-годишна сервитьорка в елитно заведение в областния град.

Само за сравнение през изминалата 2017 г. разрешителните, издадени от Инспекцията по труда са били 44. В случай че бизнесът не спази изискванията на Кодекса на труда по отношение на наемането на непълнолетни лица, санкциите са от 1500 до 15000 лева.  От своя страна Инспекцията на труда може да сигнализира прокуратурата за наети непълнолетни лица без разрешение от ведомството.

Източник: monitor.bg