Ученици

Бум на наетите на работа ученици

Бум на наетите непълнолетни служителите тази година отчитат от Главна инспекция по труда (ГИТ). За една година броят на работниците под 18 години е нараснал два пъти и половина. През деветмесечието на 2017 година фирми са взели на работа 6500 ученици. През същия период на миналата година броят на гимназистите, полагащи легален труд, е бил 2470. Традиционно най-много непълнолетни работят като сервитьори, продавачи, камериери и рецепционисти. Затова и най-много желаещи да наемат ученици има в морските курорти, отчитат от ГИТ.

Според статистиката ежегодно броят на трудещите се деца нараства. Миналата година 5009 тийнейджъри са били наети на договор. През 2015 година разрешение за работа са получили 2605 хлапета, а през 2014 година – 2005. За да назначат тийнейджъри, работодателите трябва да поискат разрешение от инспекцията по труда. Според закона младежите не трябва да извършват тежък физически труд и имат право да се трудят максимум 7 часа на ден.

От миналата година тийнейджърите над 16 години могат да работят до 22 часа вечерта вместо до 20 часа, каквото беше изискването до края на 2015 година. Проверки на трудовите инспектори показват, че едно от най-честите нарушения е невръстните служителите да работят повече от регламентираните 7 часа. Не липсват и началници, наели младежи без разрешително от ГИТ. Според Кодекса на труда шефовете, които не са спазили това изискване, са заплашени от глоба между 1000 лв. и 3000 лв. и до 1 година затвор.

Източник: monitor.bg