Институции Учители

БТПП: Да се увеличат заплатите само на учители, които показват резултати

В образованието живеят с мисълта, че като се повишат заплатите, веднага ще се подобрят и резултатите.

Дано съм лош пророк, но повсеместното вдигане там ще бъде пример за непремерено, безусловно увеличение. Особено ако догодина на външното оценяване отново се окаже, че 40% от завършващите са функционално неграмотни. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов при представяне на проучване за очакванията на бизнеса.

„Трябва да се постави ясна перспектива пред учителите. Ако аз бях на мястото на управляващите, бих казал – 10, 20 дори 30% увеличение за всеки учител, чиито ученици показват добри резултати на външното оценяване. Някой е влошил резултатите – съжалявам, за вас няма увеличение. В индустрията 2-3% брак се смята за недопустимо и работника го изгонват, в образованието при 40% неграмотност им повишават заплатите – това е неприемливо в пазарна икономика. Не сме против увеличението на заплатите на учителите, увеличение обаче срещу резултати“, обясни Симеонов.

По думите му в страната няма добре обучена работна сила в съзвучие с нуждите на предприятията. „Да погледнем и от гледна точна на родителите – те плащат данъци, значи плащат за обучението на децата си, а когато децата завършат нямат работа или не работят по специалността“, допълни той.

Симеонов заяви също, че бизнесът е удовлетворен от вкарването на обучение по предприемачество от първи клас, но много малко предприемачи ще имат възможност да ходят да преподават, затова ще стане по-лесно, ако се ангажират хора в пенсионна възраст.

„Пенсионерите са един голям резерв, който като че ли обществото неглижира. Хората, които са в добро здраве и имат знания, могат да преподават. А и ще имат търпението, особено ако вече гледат внучета“, каза още той.

Източник: actualno.com