Мнения

БСК: Инициативата на МОН за професионално образование закъсня

Това, че министерството на образованието поставя акцент върху професионалното образование е положително. Малко закъсня тази инициатива, но е много важна. Всички мерки, които се предвиждат, биха имали ефект, ако се изпълнят правилно. Това каза Томчо Томов от БСК в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

За около 10 години с около 30% е намалял броя на обучаващите се в различна степен на квалификация в професионалното образование в България, подчерта гостът. По думите му много положителна мярка е и интегрирането на училищата в по-малките населени места и обвързването им с професии, които са характерни за регионите. Дефицитът е много остър и драстичен, като основните потребности на бизнеса е свързан с липса на кадри със средно специално образование.

Ключов проблем са нагласите, ценностите и кариерното ориентиране на младите хора. Не е тайна, че професионалното образование не се счита за престижно, каза още събеседникът.

„Насочването към професионално образование гарантира един по-бърз старт на кариерата и по-добър жизнен стандарт. Така се промениха нещата. Дори за позиции като заварчици, стругари, шофьори, стартовите заплати са много високи“.

Източник: bloombergtv.bg