Мнения Ученици Училища

Брутално блудство с петокласник: Престъпността – заради социалните условия

Трима ромски тийнейджъри на по 13 и 14 години блудстваха с петокласник от български произход в калояновското село Песнопой.

Грозната гавра се разиграла вчера в изоставена външна тоалетна в двора на основното училище там. Случайно минаваща жена е видяла какво се случва и е успяла да измъкне момчето, а след това е сигнализирала на родителите му. Те съобщили в полицията. Жители на Песнопой разказват, че това не е първият случай, в който по-големите момчета са се възползвали от своя съученик.

“Престъпността и лошотията нямат етнос. Те са резултат от определени социални условия, в които е израсъл човекът и особеностите на средата, в която се намира – семейството и близкото обкръжение. И слагането на етнически етикет на определен извършител на нещо грозно, единствено води до изместване на фокуса на истинския проблем”, коментира в студиото на “България сутрин” психологът Христо Монов.

Христо Николов от фондация “Саворе” пък отбеляза, че е време да бъдат предложени адекватни решения, особено за проблемите, отнасящи се до агресията между деца.

“Много от законите в България обаче са остарели. Важно е да се взимат превантивни мерки, а не да гоним вятъра след свършен факт, когато вече е твърде късно”, отсече Николов пред Bulgaria ON AIR.

По случая в Песнопой е образувано досъдебно производство. Назначени са експертизи и са разпитани свидетели. С децата работи и инспектор от Детска педагогическа стая, откъдето са извършили беседи с жертвата и с насилниците му. Срокът на разследването е двумесечен.

Източник: bgonair.bg