Ученици

Бронзов медал за България на олимпиада по биология

От 14 до 21 юли 2013 г. в швейцарския град Берн се проведе 24-та Международна олимпиада по биология, в която участваха 62 страни от целия свят.

С достойно представяне се отчете българският отбор, включващ четирима ученици от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ – Ангел Механджийски, Илиян МакКан, Ангелина Банковска и Лазар Митров.

След решаване на теоретични и практически задачи и оспорвана конкуренция с 248 състезатели, бронзов медал спечели Лазар Митров, а Ангелина Банковка и Ангел Механджийски получиха грамота за достойно представяне.

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицински факултет и Радослав Александров от Биологически факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски”.

Н. Пр. Меглена Плугчиева, посланик на България в Конфедерация Швейцария, бе на тържествената церемония по награждаването на Международната олимпиада и сподели вълненията на нашите представители. България е сред основателите на тази олимпиада.

За поредна година основен спонсор на националния ни отбор по биология е Фондация „Америка за България“, благодарение на която е осъществена подготовката на състезателите, предава пресцентърът на МОН.