Ученици

Бронзови отличия за млади математици в Куала Лумпур

Млади български матемици завюваха ново признание – този път в столицата на Малайзия, Куала Лумпур,  на световното отборно състезание SInga, организирано от Сингапурската математическа асоциация.

Нашите участници, трима второкласници –  Мая Милойкова от 17-то средно училище в София и старозагорците Баян Елкин и Владимир Цаклев, възпитаници на школата на фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица, ученици във  2-ро основно училище „П. Р. Славейков“ в Стара Загора, завоюваха два бронзови медал – Баян Елкин в индивидуалната надпревара и тримата в отборното класиране. Това  съобщи координаторът на българското участие, старозагорският математик Любомир Любенов.

Повече от 1000 ученици от 18 страни от 7 до 18-годишна възраст са се състезавли в три състезания – индивидуално, отборно и щафета. В индивидуалното състезание учениците са решавали 25 задачи за 60 минути, за по 40 минути са се провели и двете отборни състезания. В жестоката конкуренция на многобройните азиатски ученици и по учебна програма, която в България се учи в 4 клас, нашите второкласници са се представиха повече от достойно, подчертава Любенов.

След състезанието тримата бронзови медалисти споделили, че отсега се готвят за следващото предизвикателство –  квалификация и зучастие в Световното състезание (WMI) през месец юли 2019 г. във Фукуока – Япония. Квалификацията за участие в този световен форум ще се проведе в средата на февруари идната година в Стара Загора, допълва Любенов.

Източник: standartnews.com