Училища

Британско училище забрани на учители да използват думата „момичета“

Повече от един век едно училище във Великобритания обучава и подготвя за живота младите момичета. Това обаче може да се промени. Девическо училище забрани на учителите да се обръщат към тях с думата „момичета“, предаде „Дейли мейл“.

Училището „Алтринхам“ в град Манчестър се опасява, че използването на думата „момиче“ може да обиди трансджендър учениците, посочва изданието. Ръководството на учебното заведение е решило да използва „неутрален“ език по отношение на пола.

Учителите няма да използват думата „момичета“, обръщайки се към децата, а „ученици“. Въпреки тази промяна ръководството на „Алтринхам“ обяви, че не смята да променя името на самото училище. Официално то е Гимназия за момичета „Алтринхам“.

В нея учат близо 1350 момичета на различна възраст. Родители са били уведомени с писмо за взетите мерки заради „предизвикателствата, пред които са изправени някои от момичетата заради тяхната полова идентичност“.

Основният мотив на ръководството на училището е опасението, че „за много трансджендър ученички е много травмиращо“ да се бърка техният пол. Освен това училището искало да покаже, че „всички са добре дошли“ в класните стаи и не трябва да има дискриминация по отношение на пола.

Източник: fakti.bg