Ученици

Британски гимназии приемат българчета

За първи път британски и ирландски средни училища ще приемат български ученици. И то без такси за обучение. На 3 декември в столичния хотел “Хилтън” се проведе новото изложение за образование, на което представители на тези гимназии обясниха условията за прием. Приемът ще е за ученици от 14-годишна възраст нагоре. “Българчета ще могат да учат на Острова, тъй като се реши въпросът с настаняването им”, каза Ирина Кънева.
Осигурени са приемни семейства, а в три гимназии в Англия има общежития. Единственото, което ще се плаща, е спането и храната. Сумата за ирландските гимназии е между 12 000 и 17 000 евро, а за английските – от 10 000 до 14 000 евро. Другото ново е, че ще има цяла верига от колежи във Великобритания, които наред с диплома за завършено образование ще осигуряват специална подготовка за кандидатстване в Оксфорд и Кембридж.
Записването в тези колежи обаче ще е с много условия към учениците, тъй като колежите искат да гарантират 100% успеваемост при кандидатстването в престижните университети. Частните колежите осигуряват и стипендии. Наред с вузовете на Острова свои щандове на изложението представиха още около 20 вуза от Германия, Швейцария и Испания.
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg  и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/