Училища

Британските университети вдигат летвата за прием

Университетите на Острова вдигат чувствително летвата за прием на студенти от следващата година. Българи ще могат да учат в най-желаните специалности в британски университети при условие, че изкарат пълни шестици на двете матури, съобщи ръководителят на проект „Световно образование“ Ирина Христова, цитирана от „Монитор“.

Голяма част от елитните британски университети вече са поставили нови, завишени изисквания за прием още от тази година, като за специалности като компютърни науки, бизнес мениджмънт и международни отношения вече се изискват оценки от дипломата над 5,60 и матури с 6.

Това може да остави повече българи извън класациите и консултантите съветват кандидатите да преразгледат посочените от тях университети и да ги съобразят с новите изисквания до 15 януари. Тогава изтича официалният срок за подаване на документи за Великобритания.

Между 30 и 40% от българските кандидати отпадат от класацията за прием в британски университет заради ниски резултати на матурата и неправилен подбор на вузовете.