Институции

Брекзит дърпа от Холандия наши кандидат-студенти

Отлив на български първокурсници, които ще следват тази есен в Холандия, отчитат консултантите по проекта „Световно образование“, като според тях причината е Брекзит. Спадът е 11%, като се очаква за страната на лалетата да стегнат куфарите около 800 наши младежи. „По-малката бройка записани студенти в Холандия е резултат от косвения ефект на Брекзит, вследствие от който тази и следващата година се очаква българи, които кандидатстват едновременно във Великобритания и в Холандия, да предпочетат Острова.

Причина за това са неясноти около бъдещото кредитиране във Великобритания и последните сигурни години, в които европейците ползват кредити за цялата такса в британските университети“, обясняват експертите от „Световно образование“. Те обаче уточняват, че спадът се отчита при приема, а не в интереса към страната. Според прогнозите Холандия обаче е една от първата и най-голяма алтернатива на Великобритания.

Очаква се в следващите години да има драстичен скок на кандидатите. Първите над 200 първокурсници по проекта, приети да учат в Холандия и Дания, получиха днес своите документи за записване в университет и настаняване на финална среща в София. Спад се отчита и при заминаващите студенти за Дания. Очаква се наесен да отпътуват под 100 първокурсници като в минали години са били между 120 и 150. Това се дължи на въведените миналата година ограничения в квотите за чужденци. Дания завиши и изискванията за прием. Целта е засилване на конкуренцията предвид безплатното следване, което се финансира от датското правителство. Значителна част от заминаващите към чужди вузове традиционно са възпитаници от елитните ни гимназии, пише novini.bg.

Така например Втора английска гимназия е на първо място по брой изпратени първокурсници към Дания и Холандия. Следваща е Първа английска гимназия, след която се нареждат Профилираната природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, Националната търговско-банкова гимназия, 9-а френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и др. Най-желаната специалност от нашите студенти е гейм дизайн и изграждане, следвана от международен бизнес и мениджмънт, софтуерен инженеринг, европейско и международно право и др.

В първите 10 влизат още мениджмънт на комуникациите и медии, хотелски мениджмънт, маркетинг и реклама. От миналата есен българите в Холандия получават и допълнително финансиране от държавните студентски фондове в размер до 1016 евро месечно. В страната на лалетата беше въведено и кредитиране на пълната годишна такса за обучение в размер на 2006 евро. Сумата се дава под формата на заем, който се изплаща 2 две години след завършване.

Източник: novini.bg