Ученици

Борси и книжарници в битка за първолака

Наближава времето за първия учебен ден, с което се засилва и трескавата подготовка на родители и малчугани. Борсите и книжарниците се състезават с различни промоции. Повечето стоки са внос, но има и родно производство. Българските издателства пък вече зареждат помагалата и тетрадките по борсите.

Макар в първи клас учебниците да са безплатни, родителите се запасяват с комплект от сборници. Подготовката изисква помагала с езикови задачи и упражнения по български език, както и книжки с диктовки. Купуват се и много сборници по математика, както и учебни тетрадки по другите предмети. Пълен комплект по думите на търговците излиза около 40 лева.

Цените на тетрадките за по-малките ученици са почти символични. Такива с тесни и широки редове или квадратчета се продават за 30 стотинки, ако са с 20 листа. Ако пък са 40 листа, то те струват 60 стотинки. На оферта са и модерните сред тийнейджърите еко тетрадки от преработена хартия с екологично съобразени корици. Когато са 80 листа се продават за 1.70, а 100 листа – 3 лева. Такава е и цената на обикновена тетрадка с твърди корици с толкова листа. Тъй като чуждоезиковото обучение е широко въведено в образователната система от години, много търсени са и тетрадките речници. Разграфените за транскрипция и превод помагала струват от левче с обикновени корици, до 7 лева за такава с 300 листа и твърди корици.

Моливите вървят между 40 и 70 стотинки, а хит са тези с таблицата за умножение и гумичка капачка, които се продават за 50 стотинки.

Друг любим най-вече за родителите артикул е комплектът за чертане, който се огъва и не се чупи. В зависимост от размерите той струва от 1,20 до 2,50 лева. Несесерите вървят от 3 до 6 лева. Продава се и напълно зареден немски модел, който излиза 13.50 лева.

В борсата се продават нови учебници и такива втора ръка. Търговците проследяват всички списъци и имат готовност с варианти за учениците според тяхната програма. Няма яснота какви ще са учебниците за 2-и и 6-и клас, тъй като все още не са одобрени. Отстъпки се предлагат при покупки на повече от 10 тетрадки, цял комплект с помагала или учебници. Намалението е 10 процента.

Източник: marica.bg