Ученици

Борбата за прием в първи клас в столицата започна

Борбата за прием в първи клас в столицата започна. От днес до 15-и май родителите могат да подават заявления в избраното от тях училище, като водещ критерий е уседналостта.

С най-голям шанс да бъдат приети в желаното от тях училище имат децата, живели в района на училището през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитаници на същото школо. Те попадат в първа група. Във втора са тези с непроменян между 1 и 3 години адрес. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година пък се нареждат в трета група. В последната четвърта група пък са децата, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.

Когато децата от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии. Сираци и полусираци ще получават 6 точки. Толкова ще има и за хлапета с над 50% трайни увреждания.

По 5 точки бонус има за близнаци семейства с повече от две деца, както и хлапета, чийто адрес е граничещ с прилежащия на район на училището, в което кандидатстват. Малчугани с подготвителна група в избраното школо и такива с братче или сестриче над 12 г. получават 4 точки към допълнителните критерии. Най-малък е бонусът за деца, които са настанени за отглеждане в приемно семейство или на роднини и близки, както и хлапета с един неизвестен родител или осиновени. Запазена е и възможността за жребий със случайни номера, когато броят на кандидатстващите деца, които отговарят на еднакви условия, е по-голям.

Директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в столичния кв. „Изток“ Диян Стаматов обясни, че тази година 400-500 деца попадат в района на школото. „В план-приема сме заложили пет паралелки. Когато видях, че ще има 500 кандидати, увеличих максимално броя на децата в тях до 29, за да намаля напрежението от страна на родителите“, обясни Стаматов. Така в училището ще могат да бъдат приети 145 деца. Директорът обясни, че при подаване на заявленията за прием родителите трябва да носят акт за раждане на детето и личните си карти, за може да бъде проверен адресът им. Ако има разминаване с него и настоящият им адрес, трябва да донесат и документ от общината. Стаматов уточни, че за децата с братя или сестричета в школото е необходимо само да изпишат имената на по-голямото хлапе в заявлението без да носят други документи.

Резултатите от първото класиране стават ясни на 3-и юни, а записването на приетите е от 4-и до 17 ч. на 6-ти. На 6-ти в 18 ч. пък се обявяват и местата за второ класиране, а заявленията за участие в него се подават от 7-и до обяд на 10-и юни. Вечерта на 10-и става ясно и кои са приетите ученици, които имат два дни да се запишат. На 12-и в 18 ч. училищата обявяват колко са свободните места за трето класиране, които се подават заявления до 12 ч. на 14-ти юни. Класираните се обявяват същия ден вечерта, а записването е до 18-ти юни.

Източник: monitor.bg