Училища

Бонуси за отличниците в ТУ – София

Големи бонуси чакат отличните студенти в Техническия университет. Те или ще плащат по-малки такси или няма изобщо да се бъркат за пари за обучението си, обещават от ръководството на ВУЗ-а.

Решението за това нововъведение ще бъде взето днес, понеделник 30 януари.

ТУ – София вдига таксите с 40 лв от следващата учебна година.

Инженерните специалности от 610 лева стават 650 за година, а администрация и управление от 280 скача на 320 лв.

По всяка вероятност студентите с успех над пет няма да бъдат „засегнати“ от новите цени. Лично ректорът пък предлага тези с успех над 5.5 да не плащат такси.

„Проблемът е, че може да не ни стигнат парите, защото се оказа, че имаме много отлични студенти, особено в компютърните специалности. Нужната сума, за да покрием таксите им, е около 400 000-500 000 лв. Първо трябва да направим разчети имаме ли толкова пари“, поясни проф. Марин Христов, цитиран от „Стандарт“

Седмици след като бе прието таксите на студентите да бъдат до 2/3 от издръжката им, ТУ е първият ВУЗ, който решава да вдигне цените на обучението, но и първият, който дава възможност при добър успех таксата да спадне чувствително.

Така се откликва на идеята на просветния министър Сергей Игнатов студентските такси да се диференцират според успеха на младежите.