Бонуси за отличниците в ТУ – София

Бонуси за отличниците в ТУ – София

Големи бонуси чакат отличните студенти в Техническия университет. Те или ще плащат по-малки такси или няма изобщо да се бъркат за пари за обучението си, обещават от ръководството на ВУЗ-а.

Решението за това нововъведение ще бъде взето днес, понеделник 30 януари.

ТУ – София вдига таксите с 40 лв от следващата учебна година.

Инженерните специалности от 610 лева стават 650 за година, а администрация и управление от 280 скача на 320 лв.

По всяка вероятност студентите с успех над пет няма да бъдат “засегнати” от новите цени. Лично ректорът пък предлага тези с успех над 5.5 да не плащат такси.

“Проблемът е, че може да не ни стигнат парите, защото се оказа, че имаме много отлични студенти, особено в компютърните специалности. Нужната сума, за да покрием таксите им, е около 400 000-500 000 лв. Първо трябва да направим разчети имаме ли толкова пари”, поясни проф. Марин Христов, цитиран от “Стандарт”

Седмици след като бе прието таксите на студентите да бъдат до 2/3 от издръжката им, ТУ е първият ВУЗ, който решава да вдигне цените на обучението, но и първият, който дава възможност при добър успех таксата да спадне чувствително.

Така се откликва на идеята на просветния министър Сергей Игнатов студентските такси да се диференцират според успеха на младежите.

Коментари във Facebook