Институции Ученици Училища Учители

Бойко Борисов: „Яслите, детските градини и учениците до 4-ти клас не повишиха заразяемостта с COVID–19“

„До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, на фитнесите, на това, което сме намерили като компромис с докторите и министрите, може да доведе до леко повишаване. За радост коледните и новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта. За радост яслите, детските градини и учениците до 4-ти клас не повишиха заразяемостта и, дай Боже, така да бъде и с другите ученици“ – заяви премиерът Бойко Борисов на редовния брифинг за разпространението на Covid-19 .

Борисов поясни, че след 31 януари по определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение, предава БНР. България е на 27-о място по заболеваемост и 6-о по смъртност в Европейския съюз, припомни и БНТ. Запазваме първо място по смъртност на Балканите. Най-висока е заболеваемостта в областите Враца, Бургас, Плевен, Перник. А най-ниска – в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

По предварителни данни до края на годината ще могат да бъдат ваксинирани над 5,5 млн. граждани, съобщи на брифинга министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. По думите му от април натам ще има много дози ваксини. Към момента там, където първа фаза е приключила, ще се започне с ваксинирането в домовете за възрастни хора и с учителите, което не означава, че няма да се ваксинират хора от първа фаза, ако има желаещи, увери той.

Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов допълни по темата, че вече са готови списъците с желаещи да се ваксинират, попадащи във втората фаза, а на места се готвят и за трета фаза.

Източник: БНР, БНТ