Мнения Училища Учители

Боил Банов поиска оставката на директор, отказал да назначи учител без конкурс

Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище в София – Столина Добрева.

Повод за реакцията на министъра стана пост във Facebook на оперната певица Дарина Такова. Тя кандидатствала за преподавател в училището, но директорката й обяснила, че като всички кандидати за поста трябва да премине през обявения конкурс. А той включвал изпълнение на 5 произведения в съпровод на пиано.

В поста си световноизвестната оперна певица Дарина Такова обяснява, че от 12 години не е на сцена заради травма на гласните струни, но иска да предаде опита си на учениците в музикалното училище. Боил Банов обяви случилото се за недопустимо и че очаква оставката на директорката в понеделник.

„Ако някой иска да изнеса програма от 5 произведения пред която и да е комисия, трябва да поеме отговорността да се свърже с мой агент, да ми плати хонорар или да поеме финансовата и правна отговорност пред съдебната власт на Белгия, където водя 13-годишно дело срещу лекаря, осакатил моя инструмент (нека го наречем така, може би ако на китарист, пианист или тромбонист обясним, че ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС Е МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ, на който обаче струните, клапите и клавишите не могат да бъдат заменени с по-нови или по-здрави, ще проумеят, че певците не са „втора класа музиканти“, както обичат да се шегуват още на консерваторско ниво и явно този манталитет си им остава завинаги). Аз не пея. От 12 години. Това е най-тежкият факт, който ми се е налагало да приема през целия си съзнателен живот. По-тежък от смъртта на най-близки хора. По-тежък от загубата на каквото и да било материално или нематериално притежание. Не пея. Не защото не искам, не и защото не мога, а защото не мога да го правя така, както съм го правила на сцената на Миланската скала, Ковънт гардън и Метрополитън. Ако не пея така, няма да пея никак.“, пише в своя пост Дарина Такова.

В коментар под поста на оперната певица потребител е задал следния въпрос: „Моля ви!!! Обяснете ми, че не разбирам… конкурсите са обявени официално от Министерство на културата, включително конкурс за преподавател по класическо пеене и когато г – жа Добрева ще го провежда ЗАКОННО, се иска оставката й??? Т.е. ако беше благодарила на г – жа Такова за тази чест и я беше назначила без конкурс, той щеше да отпадне и законните кандидати, които отговарят на всички изисквания, макар и „некадърни“ нямаше да й искат оставката? И да съдят училището за неправомерно назначение без конкурс? Т.е. г – жа Добрева така или иначе е виновна, защото иска да проведе обявен конкурс? С огромното ми уважение и възхищение от таланта на Дарина Такова, моля да се обясни, защо е виновна г – жа Столина Добрева, че има обявен конкурс за преподавател по класическо пеене и по закон той трябва да бъде проведен. И защо се излива толкова злоба към директор, чиито постъпки са напълно законни.“

Източник: actualno.com