Боил Банов поиска оставката на директор, отказал да назначи учител без конкурс

Боил Банов поиска оставката на директор, отказал да назначи учител без конкурс

Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище в София – Столина Добрева.

Повод за реакцията на министъра стана пост във Facebook на оперната певица Дарина Такова. Тя кандидатствала за преподавател в училището, но директорката й обяснила, че като всички кандидати за поста трябва да премине през обявения конкурс. А той включвал изпълнение на 5 произведения в съпровод на пиано.

В поста си световноизвестната оперна певица Дарина Такова обяснява, че от 12 години не е на сцена заради травма на гласните струни, но иска да предаде опита си на учениците в музикалното училище. Боил Банов обяви случилото се за недопустимо и че очаква оставката на директорката в понеделник.

“Ако някой иска да изнеса програма от 5 произведения пред която и да е комисия, трябва да поеме отговорността да се свърже с мой агент, да ми плати хонорар или да поеме финансовата и правна отговорност пред съдебната власт на Белгия, където водя 13-годишно дело срещу лекаря, осакатил моя инструмент (нека го наречем така, може би ако на китарист, пианист или тромбонист обясним, че ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС Е МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ, на който обаче струните, клапите и клавишите не могат да бъдат заменени с по-нови или по-здрави, ще проумеят, че певците не са “втора класа музиканти”, както обичат да се шегуват още на консерваторско ниво и явно този манталитет си им остава завинаги). Аз не пея. От 12 години. Това е най-тежкият факт, който ми се е налагало да приема през целия си съзнателен живот. По-тежък от смъртта на най-близки хора. По-тежък от загубата на каквото и да било материално или нематериално притежание. Не пея. Не защото не искам, не и защото не мога, а защото не мога да го правя така, както съм го правила на сцената на Миланската скала, Ковънт гардън и Метрополитън. Ако не пея така, няма да пея никак.”, пише в своя пост Дарина Такова.

В коментар под поста на оперната певица потребител е задал следния въпрос: “Моля ви!!! Обяснете ми, че не разбирам… конкурсите са обявени официално от Министерство на културата, включително конкурс за преподавател по класическо пеене и когато г – жа Добрева ще го провежда ЗАКОННО, се иска оставката й??? Т.е. ако беше благодарила на г – жа Такова за тази чест и я беше назначила без конкурс, той щеше да отпадне и законните кандидати, които отговарят на всички изисквания, макар и “некадърни” нямаше да й искат оставката? И да съдят училището за неправомерно назначение без конкурс? Т.е. г – жа Добрева така или иначе е виновна, защото иска да проведе обявен конкурс? С огромното ми уважение и възхищение от таланта на Дарина Такова, моля да се обясни, защо е виновна г – жа Столина Добрева, че има обявен конкурс за преподавател по класическо пеене и по закон той трябва да бъде проведен. И защо се излива толкова злоба към директор, чиито постъпки са напълно законни.”

Източник: actualno.com

Коментари във Facebook