Институции

Блокираха заплатите и стипендиите във Великотърновския университет

Предколедно са блокирани заплатите на преподавателите и служителите от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, както и стипендиите на студентите.

Причината – строителна фирма запорира сметките на Великотърновския университет, съобщи БНР.

От русенската строителна фирма „Скални материали“ претендират за извършени, но неплатени ремонти от времето на предишното ректорско ръководство. Проф. Бонжолов заяви, че на този етап няма гаранции за изплащане на възнагражденията. „Правя всичко възможно, което зависи от мен. Не зная дали ще успеем да се справим. Не можем да вземем заем. Има запор, ако не вдигнат запора трудно ще се оправим“, каза той. Водят се три дела, по които общата сума е 167 хиляди лева, заяви сегашният ректор на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

По едно от делата вече се произнесе Върховният касационен съд в полза на строителя. Частен съдебен изпълнител запорира сметките на университета. Това блокира изплащането на аванса за декември и студентските стипендии. Това е втори запор върху сметките на университета.

Миналата година при подобна ситуация покойният вече бизнесмен Петър Христов даде личен заем за изплащането на заплатите.

Източник: novini.bg