Ученици

Близо 8000 петокласници ще проверят знанията си по история и по география

Близо 8000 петокласници ще проверят знанията си по история и цивилизации и по география и икономика чрез външно оценяване, което ще се състои тази седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Участниците в изследванията са избрани чрез представителна извадка, като те няма да получат оценки. Резултатите им ще служат за мониторинг на постиженията по двата предмета.

Външното оценяване по история е днес. То има за цел да проследи как учениците се справят с новата учебна програма. Оценяването обхваща 1800 деца от 78 училища в страната. Измерването ще започне в 10 ч. за децата, които са първа смяна, и в 13 ч. за обучаващите се следобед.

В четвъртък, на 7 юни, в същите часове ще се проведе и изследването по география. В него трябва да се включат други 6000 ученици от 215 училища във всички региони на страната. Тестът ще включва 25 задачи – 18 с избираем отговор и 7 със свободен.

Анализът на резултатите ще има за цел да се проследи връзката между обема на учебното съдържание и образователните изисквания в новата учебна програма по предмета в V клас, както и дали учебното време е достатъчно за преподаването на материала. Това ще предостави възможност за оптимизиране на учебната програма при необходимост, се посочва в съобщението.

Инструментариумът за измерванията е подготвен от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование съвместно с дирекция „Съдържание в предучилищното и училищното образование“ в МОН и с Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.

Източник: novini.bg