Ученици

Близо 500 учители са участвали в проекта за промяна на програмите

Произведението на Владо Даверов „Вчера“, по което е направен един от най-добрите български филми, е едно от тези, с които ще бъде обогатена програмата за 11 и 12-ти клас в хуманитарните гимназии, пише „Стандарт“. Повечето промени са направени в частта за профилирана подготовка, която не е задължителна.

Вечнозелената „Приказка за стълбата“ на Смирненски също става незадължителна. Учениците от горен курс вече ще учат Селинджър, Хемингуей, Фицджералд, Константинос Кавафис, Анна Ахматова.

Проектът за смяна на програмите, който вчера „взриви“ обществото, всъщност е плод на няколкомесечна работа на близо 500 учители и университетски преподаватели, разкрива Евгения Костадинова от МОН.

Те са били поканени за участие в проекта на министерството „За по-качествено образование“, който се прави с европари, и именно те са разработвали новите образователни изисквания и програми. Идеята е те да заработят с влизането в сила на новия образователен закон.

Както е известно, той предвижда гимназията да има два етапа, като след десети клас част от учениците могат да напуснат училище и да започнат работа. С това са съобразени и програмите. В десети клас е свалена „базовата“ литература, която всички трябва да овладеят, независимо дали ще продължат нагоре. В този клас се предвижда да се учат две творби от Ботев и една от Вапцаров – „Песен за човека“.

Новият министър на образованието проф. Анелия Клисарова беше принудена вчера да отговаря на доста въпроси по темата. Нейната теза е, че програмата ще направи обучението по литература по-интересно и атрактивно, а това е и идеята на цялата промяна, стартирала преди повече от година.

Още по темата