Ученици

Близо 457 000 деца ще получават плодове и зеленчуци в училище

Приключи приемът на заявления за участие в схемата „Училищен плод“ за учебната 2015/2016 г. Общият брой учебни заведения, изявили желание да се включат, е близо 3450 с около 457 хил. деца, съобщават от Държавен фонд земеделие.

Общият бюджет за тази учебна година е почти 14 милиона лева, като за предишвата кампания година по-рано досега са изплатени 98% от предвидените по схемата европейски средства.

В България „Училищен плод“ се прилага за шести път. Наблюдава се голям интерес от страна на учебните заведения, казват от ДФЗ. Броят на подпомогнатите деца също расте.

Плодовете и зеленчуците, които ще се раздават на децата от началото на ноември, с изключение на цитрусите и бананите, ще се набавят чрез закупуване от местни доставчици или пазари. Тази промяна в наредбата е с цел да бъдат стимулирани българските производители.

Децата ще получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци – ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови. Качеството, както и грамажът им се проверяват от ДФ „Земеделие“ и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

До края на октомври ще бъдат публикувани и списъците с одобрени заявители по схемата на интернет страниците на фонда – http://www.dfz.bg, и на сайта на „Училищен плод“ – http://schoolfruit.dfz.bg/.