Ученици Училища

Близо 4000 деца ще останат извън общинските ясли в столицата

Около 4 хиляди деца в София и тази година няма място в общинските ясли. Родителите са притеснени, а някои от тях недоумяват заради малкия брой на обявените свободни места.

Божидара Нешева иска тази есен да се върне на работа, но не е сигурна дали дъщеря ѝ ще успее да се класира за място в яслата.

От общината обясниха, че не става дума за откриване на нови яслени групи и това обяснява защо се откриват само по няколко свободни бройки:

„Децата в яслените групи в столицата са смесени – от 10 месеца до 2+ – т.е. това са групи формирани вече съществуващи яслени групи, в които се освобождатават места, защото деца 2+, които са ги посещавали, родителите са избрали да отидат в първа градинска група”, заяви Тодор Чобанов, заместник-кмет по образованието, предаде БТВ.

От общината обясниха, че тази година в детските заведения има свободни 13 850 места, като повечето от тях са в градинските групи.

В детските градини не се очаква недостиг на места, за разлика от яслите, където недостигът е между 3 и 4 хиляди. Алтернативата за родителите, които не се класират е частна забавачка.

Първото класиране за детските заведения е на 10 май.

Източник: novini.bg