Училища

Близо 400 милиона от Европа за родното образование

90 млн. лв. по линия на ОП „Региони в растеж“ ще бъдат инвестирани за образователна инфраструктура през този програмен период, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при подписването на договор за реконструкция на Национално училище по изкуства „Добри Христов“ – гр. Варна.

„През новия програмен период няма да правим само външен ремонт на училищата, които финансираме, а цялостен ремонт и реконструкция на сградата, както и доставка на оборудване“, заяви министър Павлова, цитирана от „Стандарт“.

166 млн. лв. ще бъдат предоставени на общините, с които да финансират училища за средно професионално образование.

Фокусът на програмата е реформата на професионалното образование – училищата, които произвеждат най-много и най-подходящи кадри от гледна точка на нуждите на икономиката, поясни министърът.

Отделно с 224 млн. лв. по програмата ще бъде подкрепена регионалната образователна инфраструктура, съобщи министър Павлова.

Те ще бъдат разделени между Министерство на културата, под чието управление са училища за изкуства, Министерство на младежта и спорта – за спортни училища, и 140 професионални гимназии под управление на Министерство на образованието.