Ученици

Близо 2500 ученици се срещнаха с журналисти в училище

Приключи най-мащабното издание на инициативата „Журналисти в училище“.

Репортерите на bTV Новините – Мария Свакова и Росен Цветков, се срещнаха с ученици от Карлово, Търговище, Попово и Златица, за да покажат на младите хора как да разпознават фалшивите новини, защо е важно да бъдат активни граждани и какво е да си журналист у нас.

В инициативата тази година участваха 2470 ученици от 38 училища в 34 населени места в страната, като общо 21 изявени журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ влязоха в класната стая.

Срещите стартираха с образователния филм „Фалшивите новини и как да ги разпознаваме“. Благодарение на него и на последващия разговор с гостуващия журналист, учениците придобиха умения да идентифицират фалшивите новини, но и знания – как се проверява една новина дали е фалшива.

По време на срещите журналистите показаха на младите хора, защото е важно да участват в живота на своята общност и ги убедиха, че от тях зависи промяната в средата. По този начин разговорите за медийната среда у нас стимулираха учениците да бъдат граждански активни.

Срещите допринесоха и за кариерното ориентиране на учениците. Особено любопитни за тях се оказаха разказите „от кухнята“ на журналистическата професия. Голяма част от въпросите бяха свързани с работата на журналиста: от „Как се прави репортаж“ през „Кой говори в слушалката на журналиста“ до „Получават ли журналистите заплахи“. Така младите хора имаха възможността да научат от първо лице защо е важна „журналистиката за хората “ как функционира медийната среда у нас и дали искат да се развиват в нея.

„Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. През последните две години инициативата набира все по-голяма популярност в цялата страна. Само през изминалата 2017-та година повече от 2 000 ученици от 26 училища в цялата страна се срещнаха с журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

 

Източник: btvnovinite.bg