Училища

Близо 18 000 учат в български училища зад граница

Броят на децата, които посещават български учебни заведения зад граница е около 18 000. Информация за това дава председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов.

В чужбина има 185 училища, в които децата могат да изучават български. Бройката от около 18 000 влизат и тези, които посещават неделни училища, както и такива които ходят в учебни заведения на пълен хорариум и на такива с по-малко часове.

От Агенцията не крият, че нивото на подготовка би могло да бъде и по-високо, но в момента са щастливи и от фактът, че децата получават все пак една добра основа по български език и литература, история, география и др. Методиката на обучение във всяко от училищата е подчинена на разполагаемата материална база, както и на кадровия ресурс.

Възможно е скоро да бъдат въведени учебници в електронен вариант, които биха улеснили изучаването на съответния предмет.

Както е известно, предстоят положителни промени, които касаят пряко училищата извън пределите на страната. Те ще получат статут и държавно финансиране. По програма „Роден език и култира зад граница“ пък, държавата ще отпусне 2 млн. лева.

Още по темата