Ученици

Близо 13 000 отиват на поправителна матура

Общо 12 968 зрелостници трябва да се явят на поправителни матури в края на август, пише всекидневникът „Сега“ като цитира информация на просветното министерство.

Желаещите да се явят на изпита по български език и литература са 4979, а за втори предмет по избор – 7989.

От пет години матурите са задължителни за всички завършващи, независимо от успеха им през годините. Без документ за изкаран изпит, те не могат да завършат. Този май бяха отчетени най-слабите резултати в този период.

Най-голям е броят на записалите се на матура по география – 4357. Вторият предмет, към който има голям интерес, е философията – за него са подадени 1085 заявления. По традиция е скромен напливът за някои от чуждите езици. За матура по италиански се е записал само един зрелостник, знанията си по френски ще проверяват трима, а по испански – шестима. 350 гимназисти ще се явят на английски.

Изпитът по български език и литература ще се проведе на 30 август, а на следващия ден е матурата по предмет по избор. Началният час е 8:00 ч. Не по-късно от 12:00 ч изпитваните трябва да предадат работите си.

Любопитен факт е, че оценката от поправителния изпит може да вкара ученика в университет. Безпрецедентно голям тази година е броят на ВУЗ-овете, които предлагат специалности, в които се влиза само с оценка от матурата.

Университетите са притиснати от демографската криза, която е причината за по-малко кандидати. Освен това пък вече се работи по изпълнение на европейската повеля до няколко години броят на висшистите в страните от ЕС да се увеличи осезателно.