Училища

Близо 1000 училища ще имат нови имена

Около 1000 от общо 2500 училища у нас ще сменят имената си до началото на учебната година, заради влизането в сила на новия училищен закон, с който част от абревиатурите на някои видове училища вече няма да са валидни. Най-масова ще бъде промяната при сегашните Средни общообразователни училища (СОУ), които вече ще трябва да станат средни училища (СУ). Основните училища в малките населени места, които са до осми клас ще вземат решение, дали да останат основни, но само до седми, или да са обединени и да обучават до 10 клас. Решението за това се взема от общинските съвети според демографската ситуация и това, с какви кадри разполагат училищата, пише „Стандарт“.

От МОН успокояват, че промяната на наименованията няма да засегне трудовите правоотношения и трудови договори няма да се прекратяват.

Стотици директори, а вероятно и учители, ще останат без отпуска, защото през август ще трябва да направят редица промени във връзка с новото име на училището. Трябва да бъде подменена цялата училищна документация, дневниците, както и печатът на училището. Трябва да извадят и нов Булстат и да сменят банковите сметки. 

Източник: actualno.com