Учители

Близо 1000 преподаватели ще бъдат пенсионирани до края на годината

Между 800 и 1000 преподаватели ще бъдат пенсионирани у нас до края на тази година, съобщи в Кърджали председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Броят им е два пъти по-малък от първоначалните разчети. Причината е, че е в ход национална стратегия за намаляване на негативния ефект от масовото излизане в пенсия на педагогически кадри, обясни Такева, цитирана от БНР.

„Разработваме национална стратегия за поетапното пенсиониране на учителите, защото, ако се продължава с такова темпо да се изкарват учителите от образователната система, след две години няма кой да влезе в училищата. През 2016 година се пенсионираха 2500 учители, през 2017 г. са около 2800, но аз съм убедена, че с тази стратегия ще бъдат някъде около 800 до 1000“, каза тя.

В края на този месец учителите ще получат първите по-високи заплати. От тази година средната учителска заплата става 996 лева. Така тя се изравнява със средното брутно възнаграждение за страната. Повишението е с 10 процента и е залегнало в анекс към колективния трудов договор, подписан в края на миналата година, припомни  Такева.

По думите й в бюджет 2017 година за средното образование са отпуснати 223 млн. лева, от тях сто милиона лева са за увеличението на работните заплати на учителите и приравнени към длъжност учители и отделно 26 милиона за увеличение на работните заплати на непедагогическия персонал.

Източник: dnes.bg