Училища

Близо 1000 българи приети тази година в университети от топ 100 на Гардиън

987 българи са приети тази година в университети от топ 100 в класацията на „Гардиън“, съобщи Ирина Христова от консултантска фирма „Интеграл“, цитирана от „Стандарт“.

С 9% е нараснал броят на студентите ни, приети във Великобритания само тази година. На изложението тази събота и неделя в „София хотел Балкан“ пристигна за пръв път у нас и университетът, в който са учили Тони Блеър и Маргарет Тачър – Сити юнивърсити Лондон. Той е приел да дойде у нас, след като в последните години се е увеличил броят на българчетата, учещи там.

За първи път дойдоха и два китайски университета, в единия от които може да се учи медицина на английски. Таксите за обучение в тях се равняват на 10 000 щатски долара, но издръжката е много евтина – 2000 долара годишно.

Холандия пък дава предимство на младежи, учили в професионални гимназии. Ако са взели определени специални предмети и след това продължат висшето си образование в сходна специалност, тези дисциплини им се признават и могат да спестят една година от обучението си.